background img
4 years ago
2378 Views
3 0


Spisak namirnica za detoksikaciju: Za pet dana bićete kao novi!

Osvežite svoje telo dobrom hranom i zdravim biljem. U svoj meni dodajte ove namirnice na nedelju-dve i pazite na velicinu porcije. U roku od pet dana trebalo bi da se osecate procišceno. Što više ovih namirnica jedete, bolji ce biti rezultati.

1) ROTKVICE

Rotkvice su dobre za održavanje zdravlja žucne kese i jetre i poboljšavanje procesa varenja. Dodajte pola šolje (110 grama) sitno iseckanih rotkvica u svoju omiljenu salatu ili ih umacite u humus.

2) LIMUN

Mnogi potcenjuju moc limuna u podsticanju zdravog varenja i izbacivabnju toksina. Neki travari i nutricionisti pretposavljaju da kiseli ukus limuna podstice protok žuci i potpomaže varenje. Kora limuna i limeta deluje i kao antioksidant. Iscedite sveži limun u cašcu vode ili ga dodajte nekom obroku. 4-5 svežih limunova dnevno bilo bi idealno.

3) KORIJANDER

Dok seme korijandera može da podpomogne varenje i održi nivo holesterola na normali, lišce potpomaže detoksikaciju od odredenih teških metala (kao što su živa i olovo) koji mogu da se akumuliraju u telu. Dodajte šaku korijandera u salatu ili ga dodajte glavnom jelu kao zacin.

4) KISELI KUPUS

Kiseli kupus obezbeduje odredenu dozu „dobrih“ bakterija koje se nazivaju i probioticima. Probiotici su posebno važni za održavanje zdravog digestivnog trakta. U našoj utrobi nalazi se hiljadu milijardi baktrije koje igraju veoma važnu ulogu u varenju, a održavaju i imunitet. Bez njih bi moglo doci do nadivenosti i/ili zatvora. Zatvor može da dovede do taloženja takosina koji mogu da predu u krvotok i povecaju rizik od raka. Samo pola šolje kiselog kupusa dnevno naoružace sistem za varenje probioticima koji ce održati dobro varenje i eliminaciju toksina.

5) BELI LUK

Sigurno znate da beli luk poboljšava imunitet i štiti srce, ali njegova sumporna jedinjenja dobra su i detoksikaciju. Vaša jetra je najcešce zadužena za neutralizovanje toksina sa sumporom sve dok se ne izluce (tokom procesa zvanog sulfacija). Unesite u svoju ishranu što više namirnica bogatih sumporom. Beli luk je najbolji – jedite za svaki odbrok dva do tri cena.

6) ARTICOKE

Articoke su dobre za zdravlje jetre. Articoke podsticu cirkulisanje žuci i masti kroz jetru. Uloga žuci je da izvrši emulziju masti i izbaci toksine i otpadne proizvode iz jetre. Ubacite jednu articoku srednje velicine u svoju salatu.

7) SEME LANA

Seme lana je bogato hranljivim materijama koje potpomažu procišcavanje organizma. Ono je puno vlakana, hranljivih materija koje su, prem amišljenju mnogih doktora, dobri u odbrani organizma od mnogih bolesti. A seme lana sadrži i vlakna koja potpomažu kretanje bešike i sprecavaju ponovno upijanje holesterola iz debelog creva. Dodajte nekoliko kašika ovog semena u jutarnji gusti sok, jogurt ili ovsenu kašu.

8) JABUKE

Jabuke su pune vlakana, a narocito pektina, vrste valakana koja može da pomogne u procišcavanju organa za varenje, oslobadajuci ih nagomilanih toksina i nesvarenih cestica hrane. Veoma je važno da dnevno unosite dosta proteina kako biste se scvakodnevno procišcavali. Znate kako kažu: jedna jabuka dnevno…

9) REPA

Bilo da je pecete ili kuvate, repa sadrži bilne pigmente za koje se veruje da su puni antioksidanata i sastojaka koji su dobri za zdravlje jetre. Najcešce se jede koren repe, ali i listovi su puni hranljivih materija, vitamina, minerala i antioksidanata. Listove iskoristite tako što cete ih dodati ostalim namirnicama u blender kada pravite sok.

10) BROKOLI

Ovo je jedna od najzdravijih namirnica. Kada se brokoli vari, on oslobada hranljivu materiju za koju je poznato da ima sposobnost da detoksikuje „loše“ estrogene koji se talože u telu. Previše takozvanih „loših“ estrogena nije dobro i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su gojenje, predmenstrualni bolovi i moguce rak. Jedna šolja (220 grama) brokolija dnevno i nema brige.

11) ŠPARGLA

Špargla je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala i štite jetru. Izbacivanje suvišne vode i natrijuma (za šta je špargla dobra) može biti dobro tokom kratkorocnog precišcavanja organizma. Pola šolje (110 grama) kuvane špragle dnevno bice sasvim dovoljno.

12) LIST MASLACKA

Maslacak jeste gorak i nije za svaciji stomak, ali ta gorcina je dobra za procišcavanje i detoksikaciju. Uopšteno govoreci, gorka hrana koju mnogi ne vole veoma je dobra za žucnu kesu i jetru. Maslacak je dobar za podsticanje protoka žuci, podsticanje varenja i održavanje zdravlja ovih organa. Propržite na ulju jednu šolju (oko 220 grama) maslacka sa belim lukom.

13) BOROVNICE

Borovnice imaju bar tri kljucna antioksidanta: antocijanidin, resveratrol i eleginsku kiselinu. Elaginska kiselina može da zaustavi metabolicki proces koji vodi raku. Dodajte pola šolje (110 grama) u svoj gusti sok ili ih jednostavno jedite sveže.

 

Izvor:Blic Žena

Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *