background img
4 years ago
2094 Views
6 0


Spanać za jače mišiće

Svako dete zna da je Popaj bio snažan jer je jeo spanać. Ima u ovom mitu i malo istine. Nećete, naravno, izgledati kao bodibilder ako se bacite na spanać, ali ovo, često omraženo povrce, zaista cini mišice jacim, utvrdila je švedska studija. To je posebno važno u poznijim godinama kada prirodno slabe mišici, a za ovo specijalno svojstvo spanaca zaslužni su nitrati.

I to nije sve, kad je rec o blagodetima zelenog povrca. Popajevo omiljeno jelo obiluje gvoždem, mineralima, vitaminima A, C i K, pa je dobro za kožu, vid, kosti, ali i mozak jer umanjuje neurološka oštecenja kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešcu.

Sto grama ima samo 23 kalorije, pa ga nutricionisti preporucuju ljudima koji žele da smršaju, a odlican je i za smanjenje holesterola. Sirovi spanac sadrži oksalnu kiselinu koja ometa apsorpciju gvožda i kalcijuma, ali to ne znaci da treba da ga izbacite iz ishrane, jer i dalje obiluje drugim sastojcima.

Ipak, pazite dok kupujete – birajte plodove sa jarkozelenim listovima pošto imaju više vitamina C od bledih. Lepeza jela koje možete praviti sa spanacem je široka, od salata, preko supa, do pita, pasti i lazanja.

Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *