background img
4 years ago
3211 Views
5 0


Najzdravija hrana za zimu

Bilo da imate nameru da smršate, povećate mišicnu masu ili održite imunitet na zavidnom nivou, postoji mnogo zimskih đakonija koje vas mogu održati u top formi.

Svako godišnje doba zahteva odredenu vrstu ishrane. Tokom zimskih meseci, kada obicno nema sezonskog voca i povrca, barem ne lokalnog, oseca se nedostatak zdravih namirnica.

Vecina namirnica u kojima uživamo tokom toplijih meseci zapravo je dostupno tokom cele godine, ali zima nudi odlicnu priliku da eksperimentišete sa „smelim“ vocem i povrcem koje možete pronaci u marketima (neko povrce može preživeti na hladnoci bez ikakvih konzervanasa).

Budite kreativni, hrabri i obratite pažnju na najboljih deset namirnica koje ce vam ulepšati zimsku trpezu.

1. Zimska bundeva
(Sezona: oktobar – novembar, može se skladištiti tokom cele zime)

Zimska bundeva je jedna od mnogo varijanti tikve, ali je verovatno najneutralnija, jer nudi pun ukus, bez obzira na nacin pripreme – pecena, pržena, u vidu pirea ili potaža.

Zimska bundeva je odlican izvor vitamina A u vidu beta karotena i mocni antioksidant koji može spreciti pojavu srcanih oboljenja, pa cak i nekih vrsta tumora.

2. Prokelj
(Sezona: septembar – februar)

Prokelj sadrži blizu 50% više vitamina C (antioksidansa i borca protiv prehlade) nego pomorandže.

Zapravo, potrebno vam je samo šest slatkih sitnih glavica da zadovoljite potrebu za tim vitaminom na dnevnom nivou.

Medutim, nije samo vitamin C ono cim se prokelj može „pohvaliti“ – ovo povrce sadrži azotovo jedinjenje pod nazivom „indol“ za koje je poznato da deluje antikancerogeno i protivupalno. Prokelj je takode odlican izvor vlakana, vitamina K i magnezijuma.

3. Grejpfrut
(Sezona: oktobar – jun)

Kiseo i gorak sa daškom šecerne slasti, grejpfrut je idealno zimsko voce. On nije samo prepun vitamina C – takode je „napakovan“ likopenom, antioksidansom koji se takode nalazi u paradajzu, lubenici i zelenom caju.

Likopen je antikancerogen i od nedavno se smatra da smanjuje rizik od pojave tumora prostate. Sa mnogo zdravih fitonutritijenata i flavonoida, grejpfrut je kljucna namirnica svake zimske liste.

20
4. Kupus
(Sezona: cele godine, u zavisnosti od vrste)

Kupus je korisna namirnica u svim svojim oblicima, a narocito u crvenoj varijanti.

Pun je vitamina A, B6, C i K i postao je poznat po svom protivupalnom dejstvu koje potice od glutamina (aminokiseline koje osnažuju imuni sistem) i antocijana (biljnog pigmenta koji crvenom kupusu daje boju). Servirano sirovo ili kuvano ovo povrce sprecava pojavu tumora i kardiovaskularnih obljenja zahvaljujuci svom nutritivno bogatom sadržaju.

5. Kestenje
(sezona: oktobar – mart)

Kestenje je poznata poslastica tokom zimskih praznika, ali je malo poznato njihovo blagotvorno dejstvo po organizam.

Ipak, kestenje je klasicna zdrava hrana – odlican izvor vitamina B, kalijuma, bakra i mangana. Odlican je izbor za one koji vežbaju pod opterecenjem.

Kesten je jedini orah koji sadrži vitamin C što ih cini obaveznim za zaštitu od gripa.

6. Repa
(sezona: cele godine, ali uglavnom izmedu oktobra i marta)

Repa je gorko povrce koje nažalost nije popularno. Ipak, njegov nutritivni sastav je impresivan! Repa je puna vitamina A, C, K, folata i takode sadrži korisne minerale kao što je kalcijum, mangan i gvožde.

Repa je odlican izvor luteina, antioksidansa koji štiti oci od oksidacionog oštecenja, smanjuje rizik za pojavu katarakte i oboljenja žute mrlje.

7. Slatki krompir
(Sezona: tokom cele godine, ali najbolje uspeva izmedu novembra i decembra, aprila i maja)

Obicno narandžasti ili žuti, slatki krompiri nude mnogo više od obicnih belih. Sa svega nekoliko kalorija i bez masnoce, jedan slatki krompir sadrži gotovo cetiri grama vlakana i minerala.

Pored toga, sva ta vlakna sadrže mnogo vitamina A, C i B6, kao i kalijum i mangan.

8. Praziluk
(Sezona: tokom cele godine, ali narocito izmedu oktobra i maja)

Praziluk je deo porodice biljaka u koju spadaju i crni i beli luk, bogatu fitonutritijentima odlicnim za borbu protiv bolesti.

Praziluk je pun polifenola koji jacaju krvne sudove, vitamina A, B6, C, K, folata i gvožda. Studije su cak pokazale da uzimanje ovog povrca smanjuje rizik od tumora debelog creva i prostate.

9. Blitva
(Sezona: cele godine)

Blitva je namirnica koju bi i sam lekar narucio u restoranu. Samo jedna šolja sadrži 100 odsto preporucene dnevne doze vitamina A i K i ispunjava 55 procenata dnevnih potreba za vitaminom C, 27 odsto folnom kiselinom i i oko 10 odsto kalcijumom i magnezijumom.

Nije cudo što je blitva svrstana medu najmocnije antioksidanse i protivupalne namirnice.

10. Beli luk
(Sezona: tokom cele godine, narocito izmedu aprila i juna u oblasti hladne klime)

Iako je tipicno zimska hrana, beli luk je toliko nutritivno važan, da bi ga trebalo jesti tokom cele godine.

Zapravo, citave knjige napisane su u slavu belog luka, sa posebnom namerom da se ukaže na njegove sumporne sastojke (narocito alicin).

Studije su utvrdile da igra važnu ulogu u suzbijanju srcanih oboljenja i kancera i da ima snažna antibakterijska i protivupalna svojstva.

Zato, jedite beli luk u svim sezonama.

alkalna ishrana

Izvor: B92.net

Article Categories:
Sirova hrana · Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *