background img
4 years ago
2742 Views
10 0


Lekovite urme: 8 korisnih svojstava datule

U prošlosti često nazivane “hlebom pustinje”, urme su sastavni deo mediteranske i bliskoistočne ishrane. One su slatki plodovi urminih palmi i spadaju u najstarije kultivisane voćke. Postoje podaci da se urme uzgajaju već 8.000 godina.  Postoji mnogo načina da uživate u ukusnim i lekovitim urmama – možete ih jesti samostalno ili dodati u razna jela.
Pored toga što su ukusne, urme sadrže i lekovite materije. U njima ima gvožda, kalijuma, proteina, vlakana, kalcijuma, vitamina A, B i C. Medutim, s obzirom da sadrže i dosta šecera, preporucuje se umerena konzumacija.

Predstavljamo vam osam odlicnih razloga da cešce jedete urme:

1. Podižu nivo energije

Ako želite instant energiju pojedite nekoliko urmi. S obzirom da sadrži prirodni šecer, urme ce vam vratiti emergiju za tili cas. S obzirom da sadrže kalijum, ovi plodovi vašem organizmu olakšavaju da šecer pretvore u energiju. Dodajte iseckane urme jutarnjem musliju ili šejku i imacete dovoljno energije za ceo dan. Ako se tokom dana osecate pospano i umorno, urme su odlicna užina.

2. Pomažu kod konstipacije

Urme imaju i laksativni efekat i odlican su lek za konstipaciju. Sadrže dosta vlakana koji pozitivno uticu na rad creva. Potopite 8 do 10 urmi bez koštica u vodu i ostavite da prenoci. Ujutro sameljite urme zajedno sa vodom i popijte na prazan stomak.

3. Jacaju krv

Nedostatak gvožda je najcešci niskog nivoa hemoglobina, cime dolazi do anemije. Gvožde u urmama ce vam pomoci da ojacate krv na prirodan nacin. Pored toga, vitamin C u urmama ce olakšati apsorpciju gvožda. Preporucuje se da jedete poriciju sušenih urmi uz šolju mleka dva puta na dan.

4. Korisne u trudnoci

Urme sadrže nekoliko hranljivih materija koje su važne za zdravlje trudnica i razvoj bebe.

5. Lece mamurluk

Negativne efekte mamurluka uspešno lece urme. One telu pomažu da se brzo oslobodi toksina koji su se nakupili prekomernim konzumiranjem alkohola. Potopite 4 do 5 urmi u šolju vode na nekoliko sati. Uklonite semenke i zatim sameljite urme s vodom. Pijte vodu s komadicima urme dva puta na dan.

6. Cuvaju zdravlje srca

Urme blagotvorno uticu i na kardiovaskularno zdravlje. Imaju malo natrijuma i visok sadržaj kalijuma, pa se tako reguliše broj otkucaja srca i krvni pritisak održava pod kontrolom. Kalijum smanjuje rizik od moždanog i srcanog udara.

7. Pozitivno uticu na rad nervnog sistema

Nekoliko vitamina B u urmama pospešuju funkcionisanje nervnog sistema. Urme sadrže kalijum, blagotvorno uticu na nerve, a tako pružaju i miran san. Bogate su i antioksidansima cime se sprecava štetan uticaj slobodnih radikala.

8. Cuvaju zglobove

Urme karakterišu i antioksidativna i antiupalna svojstva koja smanjuju bolove i upale zglobova. Pored toga, bogate su magnezijumom i kalijumom što utice na jacanje kostiju i smanjivanje rizika od artritisa. Dva puta dnevno zagrejanim uljem od urminih semenki možete masirati bolna mesta.

Izvor:yumama.com

Article Categories:
Sirova hrana · Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *