background img
4 years ago
1832 Views
4 0


Kurkuma – začin i biljni lek

Ovaj čarobni začin je jedna od najboljih namirnica (ili dopuna) koje možete konzumirati za vaše zdravlje. Kurkuma je biljka koja je uobičajena u Južnoj Aziji, posebno Indiji gde se koristi u proizvodnji začina, te je ključni sastojak kari praha koji mu daje svoju žutu nijansu. Kurkuma je takođe poznat po svojim lekovitim svojstvima i zbog toga se vekovima koristi u Indiji kao prirodni lek za mnoge bolesti. Ima blagi miris koji pomalo podseća na pomorandžu i đumbir, a ukus joj je blago gorkast i smolast. Kurkuma ima u sebi važne vitamine i minerale, kao što su gvožđe, mangan, kalijum, vitamin B6 i vitamin C. Naučnici su tek počeli otkrivati zdravstvenu dobrobit ove biljke.

Istraživanja i istoriju pokazuju kako se kurkuma može koristiti u lečenju ili sprečavanju raznih bolesti.

Ovde su neke od zdravstvenih prednosti kurkume:

Prah kurkume ima antibakterijsko i protivupalno svojstvo koje ga čini idealnim antiseptikom za rane.

Verovatno jedna od najboljih zdravstvenim prednostima kurkume je snažno antikancerogeno delovanje. Kurkumin je fitohemikalija u kurkumi koja ima to snažno delovanje. Istraživanja su pokazala da smanjuje veličinu tumora i da je u stanju da blokira rast tumora.

Istraživanja su pokazala da kurkuma može biti efikasna u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Epidemiološke studije pokazuju da je nivo neuroloških bolesti poput Alchajmerove bolesti vrlo niska u starijih osoba u Indiji, gde se često koristi začin kurkumin.

Kurkuma deluje na detoksikaciju jetre, a smanjuje simptome nadutosti i gasove u ljudi koji pate od probavnih smetnji.

Može biti koristan u lečenju psorijaze.

Kurkuma može pomoći u prevenciji ateroskleroze, nakupljanje plaka koji mogu blokirati arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ekstrakt kurkume smanjuje nivo ukupnog holesterola. Takođe može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Trenutno se izvodi više studija kako bi se otkrile i druge zdravstvene prednosti kurkume.

Mljevena kurkumu možete se staviti u varivo, supu, pirinač i riblja jela, dobiće te nov ukus i boju. Kurkuma je odličan začin za dopunu recepata s grahoricama posebno sočivom. Ako preterate s upotrebom kurkume u jelu, rezultirati će neznatno gorkim ukusom. Smatram da je dovoljno razloga da se kurkuma što češće koristiti kao dodatak ishrani.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Zdrav život

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *