background img
4 years ago
1345 Views
3 0


Koliko traju začini i kako da im očuvate svežinu

Koliko traju začini i kako da im očuvate svežinu? Začini od običnih jela mogu napraviti prave kulinarske majstorije. Pogledajte kako da ih skladištite na pravi način da bi što duže održali svežinu! Kada poželimo da svojim jelima damo duh egzotike, učinimo ih ukusnijim i ostavimo sopstveni pečat, poslužimo se zacinima. Ako ih čuvate na pravi način, začini će zadržati svoju prepoznatljivu aromu i obogatiti vaša jela jedinstvenim ukusom i mirisom.
Evo nekoliko saveta za pravilno skladištenje zacina:

Izbegavajte mlevene začine.

Najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste maksimalno iskoristili blagodeti začina je da ih kupujete cele, a ne mlevene. Ukoliko se ne skladište pravilno, mleveni začini mogu da izgube aromu posle tri meseca. S druge strane, celi začini mogu da traju i godinama. Ukoliko su vam potrebne manje količine, sami izgnjecite ili sameljite začin po potrebi.

Čuvajte ih na suvom i tamnom mestu.

Začine je najbolje skladištiti na suvom i tamnom mestu. Direkna sunčeva svetlost, toplota, vazduh i vlaga su najveći neprijatelji začina. Ovi faktori sprecavaju začine da nam se pokažu u najboljem svetlu i pruže najviše. Izbegavajte da čuvate začine u providnim posudicama. Najbolje je da stoje u metalnim posudama sa vakuum zatvaracem, i vodite racuna da zacini ne stoje blizu šporeta i mašine za pranje posuda, jer ce tako biti previše blizu nepoželjnog izvora toplote.

Gde čuvati začine?

Iako je najbolje da začini stoje u ormarićima u kuhinji, ukoliko imate veće količine, slobodno ih držite u frižideru ili zamrzivacu. Celi zacini mogu da stoje u zamrzivacu i do tri godine, a mleveni šest meseci. Manje količine začina koje ste već načeli nemojte držati u frižideru ili zamrzivaču.

Kada baciti začine?

Veoma je važno da znate kada je pravi trenutak da bacite začine. Zalihe začina obnavljajte jednom godišnje, kada je i pravo vreme da bacite stare načete začine. Ako začin promeni miris ili boju, zamenite ga bez obzira na rok trajanja.

Izvor: Stvar ukusa

Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *