background img
4 years ago
1683 Views
7 0


Kokosovo ulje, vaš najbolji saveznik za zdravlje i lepotu

Iako se godinama smatralo da je kokosovo ulje loše jer navodno povecava nivo holesterola i povecava rizik od dobijanja srcanih oboljenja, novija istraživanja su pokazala drugacije. Kokosovo ulje je bogato zasicenim masnim kiselinama, a naucnici tvrde da nisu sve kiseline tog tipa iste i da je kokosovo ulje zapravo odlicno za zdravlje i lepotu. Pogledajte neke od dobrih strana ovog ulja divnog mirisa.


DOBAR JE IZVOR ENERGIJE

Dekanska kiselina, zasicena masna kiselina polinukleotidnog lanca srednje velicine, glavni je sastojak kokosovog ulja. Naše telo koristi ovaj tip kiselina drugacije nego one sa dugackim lancem. Kiseline sa lancem srednje velicine jetra obraduje i brzo ih pretvara u energiju u našim celijama. Zato se u odredenim studijama iz 2003. i 2008. tvrdi kako ovakve masne kiseline mogu biti dobre kada želimo da smršamo, naravno, ako se unose u umerenim kolicinama.

POVECAVA NIVO “DOBROG” HOLESTEROLA

Kada je u pitanju nivo holesterola u krvi, unošenje masnoca bogatih dekanskom kiselinom, kao što je to slucaj sa kokosovim uljem, povezuje se sa povecanjem nivoa i “dobrog” (HDL) i “lošeg” (LDL) holesterola. Istraživanja pokazuju da kokosovo ulje može imati dobar uticaj u nivou holesterola kada se koristi umesto zasicenih masnih kiselina ili trans-masti.

IMA ANTIMIKROBNA I ANTIOKSIDANSNA SVOJSTVA

Kokosovo ulje je oduvek bilo poznato kao odlican lek za bakterijske i gljivicne infekcije, bronhitis, grip, akne, i mnogo toga drugog. Takode, devicansko ili nerafinisano kokosovo ulje sadrži jedinjenja fenola koja imaju zaštitna i antioksidansna svojstva.

DOBAR JE ZA PRIPREMANJE HRANE

Kada su u pitanju pozitivna svojstva kokosovog ulja u pripremi hrane, ono je malo gušce od obicnog ulja i ima blag, tropski ukus. Odlicno je za pecenje hrane u rerni i sotiranje na slabijoj temperaturi. Blag tropski ukus cini ga odlicnim izborom za popularno istocnjacko jelo Kari, kao i za druga jela u kojima želite dašak egzotike.

ODLICAN JE ZA NEGU KOŽE

Kokosovo ulje je, osim za zdravlje, vaš pravi saveznik u lepoti. Odlicno je kao sredstvo za skidanje šminke i balzam za kosu, pogotovo tokom hladnih zimskih meseci kada je koža sklonija isušivanju i pucanju.

Iako ima brojna blagotvorna dejstva po vaše zdravlje i lepotu, kokosovo ulje bi trebalo unositi umereno, jer su sve masti pune kalorija. Takode, savetuje se da se u kuvanju kokosovo ulje koristi u kombinaciji sa drugim, jer su rezultati mnogo bolji. Kada kupujete ovo ulje, birajte nerafinisano ili devicansko ulje, iz kog možete da izvucete maksimum nutrijenata.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *