background img
4 years ago
2578 Views
4 0


Jabuka najbolje čuva vaše srce

Riba, piletina, jabuke, žitarice – neke su od namirnica koje moraju biti deo ishrane ako želimo niži nivo lošeg holesterola, glavnog uzrocnika bolesti srca. Pravilnom ishranom povecavamo nivo HDL-a ili dobrog holesterola koji nas štiti od infarkta.
– Visok holesterol je jedan od glavnih faktora rizika za koronarnu bolest srca, srcani i moždani udar. Kako naš holesterol u krvi raste, tako se rizik od koronarne bolesti povecava. Ukoliko postoje i drugi faktori rizika, kao pušenje, visok krvni pritisak ili dijabetes, ovaj rizik se još povecava – objašnjava prof. dr Mirjana Šumarac Dumanovic, endokrinolog u Klinickom centru Srbije.

Leka nema

– Lekari mogu da propišu lekove koji mogu donekle da pomognu, ali lekova koji bi delovali samo na HDL nema. Ima onih koji uticu na smanjenje triglicerida i delimicno povecavaju HDL. Lekovi koji uticu na smanjivanje lošeg holesterola (statini) imaju mali uticaj na HDL. Terapija lekovima treba da se kombinuje i da joj prethodi ishrana siromašna u zasicenim mastima, trans mastima, holesterolu, natrijumu i dodatim šecerima, a bogata u povrcu i ribi koju treba jesti bar dva puta nedeljno – kaže prof. dr Šumarac Dumanovic.

Na nivo holesterola u organizmu uticu i starost, pol, nasledni faktori, a ponajviše tip ishrane.
– Kada previše LDL (lošeg) holesterola cirkuliše u krvi, on se ugraduje u zidove arterija koje hrane srce i mozak. Holesterol se ne može rastvoriti u krvi – kaže doktorka.

LDL i HDL holesterol, uz petinu nivoa triglicerida, cine ukupnu koncentraciju holesterola.
– LDL se smatra lošim holesterolom jer doprinosi razvoju gustog plaka koji može da blokira arterije. Ovo stanje je poznato kao ateroskleroza. Ako se na takvom mestu stvori i krvni ugrušak i blokira suženu arteriju, dogode se infarkt ili moždani udar. LDL se prirodno proizvodi u telu, ali mnogi ga ljudi zbog nasledene genetske predispozicije imaju previše – istice doktorka.

Unošenje hrane s puno zasicenih masti i trans masti povecava kolicinu LDL holesterola u krvi.

– S druge strane, HDL holesterol se smatra dobrim, jer pomaže da se ukloni LDL holesterol iz arterija. Strucnjaci veruju da HDL nosi LDL holesterol od arterija do jetre, gde se loš holesterol razlaže i izbacuje iz tela – objašnjava doktorka.

Visok holesterol
Koronarnu bolest srca
Srcani udar
Moždani udar

Drugi faktori rizika
Pušenje
Visok krvni pritisak
Dijabetes

Na nivo holesterola utice i
Starost
Pol
Nasledni faktori
Tip ishrane

Do nižeg nivoa HDL holesterola dovodi
Pušenje
Prekomerna telesna težina
Sedentarni nacin života
Naslede

Kako povisiti nivo HDL dobrog holesterola
Izbegavanje svinjskog mesa i hrane
bogate zasicenim mastima
Jesti što više žitarica, ribe i jabuka (time se stvara prirodna ravnoteža poželjnih i nepoželjnih holesterola)

Na povišen nivo lošeg LDL holesterola utice
Genetika
Nacin ishrane
Gojaznost
Slaba fizicka aktivnost

Povišen holesterol
Dijabetesa
Hipotireoidizma
Opstruktivnih bolesti jetre
Oštecenja bubrega

Izvor: Blic

Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *