background img
4 years ago
1642 Views
4 0


Da li kelj, borovnice i šargarepa mogu da budu zaštita od sunca?

Iako su kreme sa zaštitnim faktorom nezaobilazne na plaži, veliki ucinak po pitanju odbrane kože od sunca može da igra i hrana koju jedete. To ne znaci da možete da se izležavate na suncu u jedan popodne, samo zato što jedete ispravno, ali ce vam zdrave namirnice sigurno pomoci da dobijete lepšu i zdraviju boju, kaže fitoterapeut dr Ljubinka Stojkovic.

Tajna lepe kože je u hrani, a posebno je bitno šta jedemo tokom leta.

Negativne efekte koje UV zraci ostavljaju na našoj koži nemoguce je u potpunosti eliminisati, ali ako se suncamo pametno, redovno mažemo i hranimo ispravno, moguce je svesti ih na minimum. Takode, neke namirnice doprinose lepšem i boljem dobijanju preplanule boje kože, pa vam nece trebati ni tablete ni kreme za brže tamnjenje.

– Beta-karoten je supstanca koja se nalazi u povrcu i vocu, od svetlo žute, preko narandžaste do tamno zelene boje. Da biste imali bronzani ten, jedite – šargarepu, peršun, crvenu papriku, rukolu, bosiljak, paradajz, mango, dinju, kajsiju, lubenicu, brokoli i tikvu – savetuje dr Stojkovic.

Koliko je beta-karoten zdrav i dobar saveznik u suncanju, svedoci i cinjenica da su tablete ovog pjgmenta sve popularnije pred svako leto. Ali, ako budete jeli namirnice u kojima ga ima puno, imacete lepu i zašticenu kožu bez previše troškova. Ali, treba voditi racuna i kako se ove namirnice kombinuju.

– Da bi vaš organizam bolje resorbovao beta-karoten, potrebne su masti. Preporucuje se maslinovo ulje, hladno cedjeno za pripremu salate od svežeg povrca, ili vocna salata  sa dodatkom koštunjavog  voca, oraha, badema i lešnika – kaže naša sagovornica.

Neka vam šargarepa bude najbolji saveznik ovog leta

Pored beta-karotena, postoji još niz hranljivih materija koje su jako dobre za zaštitu kože leti. Pre svega su vam neophodni vitamini, koji ce usporiti starenje kože, ali i masne kiseline.

Tu se posebno istice Omega-3 masna kiselina, koje se nalaze u ribi. Studija u Velikoj Britaniji je pokazala da riblje ulje štiti od opekotima od sunca, kao i od mutacija DNK koje mogu da dovedu do raka kože. Pored masne ribe, ove kiseline možete naci i u koštunjavom vocu.

– Takodje su korisne i namirnice bogate vitaminom  A. On ima ulogu da revitalizuje kožu i sluzokožu. Nalazi se u mleku, plodovima mora, svežoj tuni i jajima – kaže dr Stojkovic.

JEDITE I OVO:

– Vitamin E – Jedan od najjacih prirodnih antioksidanata, a nalazi se u paradajzu, soji, nani, bosiljku, avokadu, žumancu i maslinovom ulju.

– Vitamin C – Jaca imunitet, elasticnost kože i sintezu kolagena. Nalazi se u južnom vocu, jagodama i peršunu.

– Zink – Za prevenciju i brže zarastanje opekotina na koži. Ima ga u morskim plodovima, suvom vocu i paradajzu.

Izvor:Blic žena

Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *