background img
4 years ago
1967 Views
5 0


4 bogata izvora vitamina A: bolje i od šargarepe!

Manjak vitamin A remeti rad nadbubrežne žlezde, kod žena izaziva obilno ili produženo menstrualno krvavljenje, a kod muškaraca sterilitet usled degeneracije i gubitka semenih celija. Sprecite takve posledice dovoljnim kolicinama ovog vitamina…
Šargarepe su bogate karotenoidima poput beta karotena i retinolom koji se u telu transformišu u vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tela, snižava šecer u krvi i namece se kao odlican saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u telu, a služi i u obrani od infekcija. Medutim, evo namirnica koje su bolji snabdevaci vitaminom A cak i od šargarepe!

1. Tikva

Sto grama ovog slasnog jesenjeg ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Znacajne kolicine vrednih nutrijenata pronaci cete cak i u pitama, ali valja imati na umu da cete u ovom obliku uneti i znacajnu kolicinu šecera i masti.

2. Batat

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naci cete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola i tako zadovoljiti vecinu potreba za ovim vrednim nutrijentom.

3. Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrce ne naziva se superhranom bez razloga. Sto grama kelja sadrži cak 28 hiljada jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se namece kao odlican saveznik lepote i zdravlja.

4. Ulje bakalara

Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje cuvaju srce dobro je poznata cinjenica. Ali, da li ste znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i cetiri miligrama beta karotena što je cak osam puta više nego sto grama svežih šargarepa.

 

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *