background img
4 years ago
1812 Views
3 0


10 zlatnih pravila da budete zdravi i vitki

Iako je najvažnije vrlina za zdravlje organizma umerenost u jelu i picu, ipak je potrebno da poštujete i ostale principe zdravog života. Procitajte 10 osnovnih pravila cijim cete pridržavanjem u velikoj meri pomoci svom zdravlju.

1.REDOVNA ISHRANA

Obroke  ne smete preskakati.Organizam ce najbolje funkcionisati ako imate 3 glavna obroka i 2 medju obroka.Ovo pravilo važi cak i kada držite dijetu.

2.RAZNOVRSNA HRANA I HRANA BOGATA VLAKNIMA

Treba umereno konzumirati   posna mesa i ribu,posne fermentisane mlecne proizvode kao što su jogurt i kiselo mleko i mladi posni sir. Ali akcenat svakako treba staviti na  povrce i sveže voce kao i sveže sokove od povrca i voca. Ono osim vitamina sadrži i vlakna koja u kombinaciji sa vodom doslovno sagorevaju masnu hranu. Prednost  takodje dati hlebu i testeninama od integralnog brašna. Najmanje jednom do dva puta nedeljno konzumirajte pasulj,grašak ili socivo jer su bogati proteinima i korisnim ugljenim hidratima.

Lešnik, badem i orah daju  energiju i osecaj sitosti. Sadrže znacajne amino kiseline,vitamine grupe B kalcijum ,magnezijum i cink kao i nezasicene masnoce. Zbog svoje kalorijske vrednosti  treba ih koristiti umereno,najbolje kao meduobrok. Posebno treba istaci znacaj ovsenih proizvoda jer su bogati vlaknima, gvoždjem i folnom kiselinom. Balasne materije daju dugo osecaj sitosti i snižavaju holesterol u krvi.

3.VODA

Konzumitanjem dovoljne kolicine vode i nezasladjenih biljnih cajeva (do2l dnevno) olakšavate organizmu                                                                                                                                                                                                                 izbacivanje toksina koji doprinose sakupljanju masnih celija.Vodu nije dovoljno piti samo kada osetite žedj.Vodu treba konzumirati u gutljajima tokom celog dana i najbolja je kada je sobne temperature.

4.ŠETNJA I VEŽBE

Koliko god da radite,sigurno je da postoji vreme koje možete posvetiti sebi i svom zdravom  telu i izgedu.Kakvi god da su vremenski uslovi,šetnja ce vam uvek pomoci da se opustite.

5.VITAMINI

Najzdravija  varijanta  je da C vitamin i kao i sve druge vitamine unosite kroz ishranu,ali kako je to cesto nedovoljno  dozvoljen je unos prirodnih dodataka bogatih antioksidantima .

6.SMANJITI UNOS MASNOCA ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Izbegavati  prženu hranu, preradjevine,masna mesa i punomasne sireve,maslac, margarin i kajmak.Posebno se preporucuje hladno cedjeno maslinovo ulje jer obiluje višestruko nezasicenim masnim kiselinama koje štite srce i krvne sudove.

7.SMANJITI POTROŠNJU ZASLADJENE HRANE I PICA

Izbaciti beli šecer iz ishrane i zameniti ga prirodnim zasladjivacima kao što su med, malteks, stevia ili fruktoza.Ne koristiti  zasladjena i gazirana pica.Tamna , crna cokolada je zdravija od mlecne.Sadrži manje šecera, ali i teobromin, supstancu koja pozitivno utice na raspoloženje.Prednost takodjedati suvom vocu(ne kandiranom), posnim kolacima i biskvitima od celog zrna žita,zasladjenim prirodnim zasladjivacima.

8.KONZUMIRATI MANJE SOLI

Namirnice za koje se smatra da imaju dosta soli su mesne preradjevine,koncentrati za supu,zacinski dodaci jelima,sirevi,zasoljene grickalice,itd.

9.KONZUMIRATI UMERENE KOLICINE ALKOHOLNIH PICA

Prava mera je zlata vredna.Muškarcima se preporucuje  najviše dve caše vina ili piva dnevno ili jedna cašica žestokog pica.Ženama je dozvoljena upola manja doza.

10.ZABORAVITE  CIGARETE

Ako prestanete sa pušenjem i taj porok zauvek zaboravite, organizam ce vam biti zahvalan, a vaše lice i koža ce opet blistati.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Zdrav život

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *