background img
4 years ago
1404 Views
5 0


10 razloga da češće jedete šargarepu

Šargarepa nije samo ukusan dodatak jelima, vec i veoma lekovito povrće. Ako se još uvek dvoumite da li da u obrok uvrstite šargarepu, evo nekoliko, više nego dobrih razloga “za”. Pored toga što je zdrava, šargarepa je ukusan dodatak svim jelima, a corbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Saznajte kako šargarepa utice i pospešuje zdravlje kože, ociju, probave i zuba.

1. Šargarepa je na prvom mestu bogata beta karotenom veoma mocnim antioksidantom koji, pored mnogih dobrobiti koje ima, se u organizmu pretvara u vitamin A koji održava zdravlje i lepotu kože.

2. Kad je u pitanju dobra probava, šargarepa ima veliki uticaj. Ona pospešuje produkciju pljuvacke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveže šargarepe možete spreciti pojavu gastritisa i mnogih drugih problema sa probavom.

3. Šargarepa je bogata i alkalnim elementima koji procišcavaju i revitalizuju krv, a u isto vreme potpomaže postizanje dobre ravnoteže kiselina u organizmu.

4. Kalijum je takode jedan od minerala kojima je šargarepa veoma bogata, a on pomaže da u organizmu održimo dobru ravnotežu natrijuma, što automatski utice na nivelaciju krvnog pritiska.

5. Konzumiranjem šargarepe neutrališemo bakterije u ustima i na taj nacin sprecavamo kvarenje zuba.

6. Kao prva pomoc kod posekotina i ogrebotina mogu vam poslužiti oblozi od narendane šargarepe. Ako sumnjate, probajte prvom prilikom.

7. Pored svega ovoga šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprecava nastanak raka.

8. Ovo sjajno povrce je veoma dobro i za regulaciju šecera u krvi jer sadrži karotenoide.

9. Kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova i tu nam šargarepa može pomoci, jer zbog upijajucih vlakana kojima je bogata ima mogucnost da poveca dobar, a snizi loš holesterol i na taj nacin preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

10. I na samom kraju, preporucujemo vam da što više jedete šargarepu zbog njenog uticaja na zdravlje ociju, kose, noktiju i to tako što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje celija.

Izvor: Lifepress magazin

Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *