background img
3 years ago
4120 Views
5 0


10 razloga da češće jedete kelj!

Verovatno kelj pamtite kao nešto što su vas mama i baka terale da jedete kad ste bili mali jer je zdravo. Sigurno mislite da ono što je zdravo mora i da bude bezukusno. Pročitajte ovih 10 pozitivnih strana kelja i promenićete svoje mišljenje.

1) DELUJE ANTIINFLAMATORNO

Snaga kelja leži u skoro 45 razlicitih flavonoida koji mogu da sprece inflamaciju u organizmu, a cak i da izleci inflamatorne bolesti, kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti.

2) DETOKSIKUJE ORGANIZAM

Nova istraživanja su pokazala da kelj može da potpuno detoksikuje organizam i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire cak do DNK. Za to je zadužen izotoicijanat, koji nastaje iz molekula kelja.

3) SMANJUJE RIZIK OD DOBIJANJA RAKA

U skorijim istraživanjima, utvrdeno je da kelj smanjuje rizik od dobijanja raka kod bar pet razlicitih tipova kancera: debelog creva, dojke, bešike, jajnika i prostate. I u ovome znacajnu ulogu igra izotocijanat, koji nastaje iz molekula kelja, glukozinolata.

4) PUN JE GVOŽÐA I KALCIJUMA

Kelj ima u sebi više gvožda po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mleko i lakše se apsorbuje u orgnizmu od mlecnih proizvoda. Sa 100 grama kelja, pokriva se 88 procenata preporucenog dnevnog unosa protein.

5) PUN JE VLAKANA

Vlakna su makronutrijenti , što znaci da su nam svakodnevno potrebni, ali ih, pak, vecina ljudi ne uzima dovoljno. Jedna porcija kelja ne samo da sadrži 5 procenata preporucenog dnevnog unosa vlakana, vec u sebi sadrži 2 grama proteina.

135608105

135608105

6) PUN JE OMEGA-3 i 6 MASNIH KISELINA

Porcija kelja sadrži 121 mg omega-3 i 92.4 mg omega-6 masnih kiselina. Samo 100 grama kelja pokriva 10 procenata preporucenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina koje regulišu inflamatorne procese u organizmu.

7) IMA MALO KALORIJA I POMAŽE VARENJU

100 grama kelja sadrži samo 36 kalorija i 0 grama masnoce, al ii skoro 20 procenata neoprodne dnevne kolicine vlakana, zbog cega potpomaže varenju, smanjuje opstipaciju i snižava kolicinu šecera u krvi.

8) PUN JE VITAMINA K I A

Kelj sadrži veliku dozu vitamina K (cak 1327 procenata preporucenog dnevnog unosa u 100 grama), koji je od kljucne važnosti za sintezu osteokalcina, proteina koji jaca strukturu naših kostiju. Vitamin K takode sprecava kardiovaskularna oboljenja i mogucnost od zadobijanja moždanog udara. U 100 grama kelja možemo naci i 192 procenata preporucenog dnevnog unosa vitamina A, koji je efektan antioksidant, podiže imunitet, održava zdrave kosti i zube i od esencijalne je važnosti za reproduktivne organe.

9) SNIŽAVA HOLESTEROL

Kelj je odlican kada je u pitanju snižavanje nivoa holesterola u krvi, a taj efekat se pojacava ako ga kuvate na pari. Tokom ovog procesa se podstice produkcija kiselina u kelju koje smanjuju nivo holesterola i to mnogo više nego kad ga jedete živog.

10) PODIŽE IMUNITET

Kelj je bogat karotenoidom i flavanoidom, antioksidansima koji znacajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C.

KAKO JESTI KELJ:

• Napravite salatu od razlicitog zeleniša i kelja
• Ubacite ga u sos za pastu ili u rižoto
• Kuvajte ga na pari i jedite ga kao varivo
• Propržite na maslinovom ulju sa belim i crnim lukom
• Ispecite cips od kelja

RECEPT ZA CIPS OD KELJA

• Iskidajte kelj i uklonite tvrde delove
• Prelijte ga maslinovim uljem i promešajte
• Dodajte malo soli
• Pecite 15 minuta na 150 stepeni

caraway-cabbage-chips-with-dill-yogurt

Izvor:Žena blic

Article Categories:
Sirova hrana · Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *