background img
4 years ago
1959 Views
6 0


10 najzdravijih namirnica na planeti

Ovih 10 namirnica trebalo bi što češce da jedete. Saznajte zašto su zdrave i kako da ih pripremite

1. Limun

Zašto je zdrav: Jedan limun sadrži više od preporucene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jaca kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spreciti razvoj celija raka.

Savet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog caja. Jedna studija je dokazala kako citrusi u telu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz zelenog caja za cak 80 odsto!

2. Brokoli

Zašto je zdrav: Jedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i ocuvanje kostiju. Jednaka kolicina brokolija može spreciti razvoj malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.

Savet: Zagrejte ga. Ukoliko se odlucite da podgrejete brokoli u mikrotalasnoj, on ce u sebi zadržati i do 90 odsto vitamina C. Ucinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto spomenutog vitamina.

3. Čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica cokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savet: Nekoliko kockica tamne cokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mlecna sadrži samo 14.

4. Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast deteta. Jedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jacanje imuniteta.

Savet: Neka se krompir ohladi pre nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj nacin možete izgubiti višak kilograma jer ce vam ohladeni krompir nakon jela pomoci da potrošite skoro 25 odsto više masnoce nakon obroka.

5. Losos

Zašto je zdrav: Odlican je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srcanih oboljenja i karcinoma.

Savet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savet: Pojedite nekoliko oraha posle vecere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

7. Avokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za cak 22 odsto. Avokado takode sadrži velike kolicine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema americkom Nacionalnom institutu za srce, pluca i krv, jedan od najboljih nacina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma.

Savet: Dodajte ga salatama a on ce pomoci organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica.

8. Luk

Zašto je zdrav: Odlican je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da spreciti razvoj bakterija, poput E. coli.

Savet: Pazite kako ga obradujete tokom kuvanja – luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Spanać

Zašto je zdrav: Najveca blagodet spanaca je kolicina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporucenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožda, mangana i kalijuma.

Savet: Cesta konzumacija spanaca ostavice i vidljive posledice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu lepotu.

10. Mahunarke

Zašto su zdrave: Ako jedete mahunarke cetiri puta nedeljno možete smanjiti rizik od srcanih bolesti za 22 procenta, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Savet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno istraživanje je pokazalo da crni pasulj ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta pasulja.

Izvor:novosti.rs

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Zdrav život · Zdrava ishrana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *